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For information and guidance, attached is a copy of GPPB Non-Policy Matter Opinion
(NPM) No. 001-0222 dated 17 January 2022, entitled: "SUBMISSION OF ANNUAL
PROCUREMENT PLAN AND CONDUCT OF EARLY PROCUREMENT ACTIVITIES AS
REQUIREMENTS FOR THE GRANT OF PERFORMANCE-BASED BONUS."

A copy of the said Non-Policy Matter Opinion may also be downloaded from the DPWH
website: http://dpwhweb. If an office cannot access the DPWH website, a hard copy may be
obtained from the Records Management Division, HRAS, upon request.

For dissemination to all concerned.
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Assistant Secretary for Support Services
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Republ ic  of  the Ph i l ipp ines  

GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD 

TECHNICAL SUPPORT OFFICE 

 

NPM No. 001-2022 

         17 January 2022 

 

HEADS OF PROCURING ENTITIES 

 

Re: Submission of Annual Procurement Plan and Conduct of Early 

Procurement Activities as requirements for the grant of Performance-

Based Bonus 

 

Dear Sir/Madam: 

 In anticipation of requests for clarification on the requirements to submit the approved 

Annual Procurement Plan (APP) and to undertake Early Procurement Activities (EPA) for the 

grant of Performance-Based Bonus (PBB), the Government Procurement Policy Board-

Technical Support Office (GPPB-TSO) is issuing this opinion to guide Procuring Entities (PEs) 

in their APP submission and conduct of EPA for eligible Procurement Projects. 

 The APP is required to be submitted to the GPPB in accordance with Section 7 of the 

2016 revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184. 

On the other hand, the conduct of EPA is dependent on the PEs’ sound discretion 

taking into consideration the complexity of the project, its delivery period, and other factors 

affecting the procurement of the said projects which is planned for implementation for the 

succeeding fiscal year. Thus, PEs are encouraged to undertake EPA to facilitate the 

procurement of Goods, Infrastructure Projects, or Consulting Services, even pending the 

approval of the General Appropriations Act, corporate budget, appropriations ordinance, or 

loan agreements in case of Foreign-Assisted Projects, as the case may be.1  The specific 

guidelines in the conduct of EPA is found under GPPB Circular No. 06-2019.2 

 The foregoing rules should be contradistinguished with the Inter-Agency Task Force 

(IATF) on the Harmonization of National Government Performance Monitoring, Information 

and Reporting Systems Memorandum Circular (MC) Nos. 2021-13 and 2021-24 which provide 

incentive to the covered PEs that will be able to submit their APP to the GPPB and conduct 

EPA, among other requirements, for the grant of the PBB. 

 To ensure clarity and to respond to various inquiries raised to the GPPB-TSO, please 

refer to the frequently asked questions and answers below: 

 

1 See Section 7.6 of the 2016 revised IRR of RA No. 9184. 
2 Dated 17 July 2019 as approved under GPPB Resolution No. 14-2019 entitled, “Approving the Issuance of the Circular 
on the Implementation of Early Procurement Activities and Amending Sections 7.5, 7.6 and 20.1(c)(i) of the 2016 revised 
IRR of RA No. 9184, the affected clauses in the Generic Procurement Manuals, and the Annual Procurement Plan and 
Procurement Monitoring Report Formats” 
3 Guidelines on the Grant of the Performance-Based Bonus (PBB) for Fiscal Year (FY) 2021 under Executive Order No. 
80, s. 2012 and Executive Order No. 201, s. 2016 dated 3 June 2021 
4 Supplemental Guidelines on the Grant of the Performance-Based Bonus (PBB) for Fiscal Year (FY) 2021 under 
Executive Order No. 80, s. 2012 and Executive Order No. 201, s. 2016 dated 25 October 2021 



FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) 

I. Submission of Annual Procurement Plan for purposes of PBB 

1. What is an APP? 

Answer (A): The APP is a document that contains all planned procurement of a PE in 

which they intend to undertake within the fiscal year. The APP is also referred as the 

APP-non CSE in the PBB Guidelines. 

2. Where can one find the prescribed format for APP? 

A: The GPPB prescribed format is available for download through this link: 

https://www.gppb.gov.ph/downloadables/forms/NEW%20APP%20Format%20

(RA-11469).xlsx. 

3. What are the types of APP? 

A: The following are the types of APP: 

a. Indicative APP5 - the consolidation of indicative Project Procurement 

Management Plans (PPMPs) in support of the budget proposal for the 

succeeding fiscal year.6 The Indicative APP must be revised consistent with 

the National Expenditure Program (NEP), or similar document, once the 

same is approved. The Indicative APP in accordance with the NEP is the 

basis for the conduct of EPA of the PE. 

b. APP - the consolidation of the revised PPMPs upon the approval of and in 

accordance with the General Appropriations Act, corporate budget, or 

appropriations ordinance, as the case may be. 

c. Updated APP - reflects the changes made in the APP. 

 

4. For purposes of PBB, what type of APP should be submitted to the GPPB? 

A: PEs7 shall submit the APP, consistent with its approved budget and as 

approved by the Head of the Procuring Entity (HoPE) or his/her second ranking 

designated official, to the GPPB on or before January 31 of the budget year 

through electronic mail (e-mail) at app@gppb.gov.ph. 

5. How does one know if the APP is successfully sent to the GPPB? 

A: PEs should be able to receive an auto-generated acknowledgment8 from the 

GPPB-TSO upon submission. The acknowledgment e-mail shall serve as the 

proof of submission. In case of non-receipt of the auto-acknowledgment within 

one (1) hour after submission, PEs shall re-submit the APP to the same e-mail 

address. If no acknowledgment is still received, the PE may opt to call the 

 

5 Note that the Indicative APP should not be submitted to the GPPB, instead, it should be submitted to the Department of 
Budget and Management (DBM) as part of the budget proposal and posted in the Transparency Seal in the agency 
website. 
6 The issuance of the Budget Call by the DBM in the case of National Government Agencies, State Universities and 
Colleges, Constitutional Commissions, or similar document for Government-Owned and/or Controlled Corporations, 
Government Financing Institutions, and Local Government Units. Budget call usually happens during the 1st Quarter of 
the preceding budget year. 
7 PEs shall check with the Guidelines on the Grant of PBB issued by AO 25 annually the applicability of the requirements 
whether for the whole PE or responsible unit/individual. 
8 See Section 4.3 of GPPB Circular 02-2020 dated 20 May 2020 

https://www.gppb.gov.ph/downloadables/forms/NEW%20APP%20Format%20(RA-11469).xlsx
https://www.gppb.gov.ph/downloadables/forms/NEW%20APP%20Format%20(RA-11469).xlsx
mailto:app@gppb.gov.ph


GPPB-TSO at (02) 7900-6741 to 44 to confirm and to request for the 

acknowledgment receipt of the submitted APP. 

6. What are the requirements to be considered compliant with the APP requirement 

for purpose of PBB compliance? 

A: The GPPB-TSO shall consider PEs compliant with the APP requirement for the 

grant of PBB upon compliance with the following: 

 

a. Submission of the APP on or before 31 January of the budget year using 

the prescribed format, both in Portable Document Format (PDF) and 

Microsoft Excel files, through e-mail at app@gppb.gov.ph; 

b. The submitted APP is based on the GAA, corporate budget, or 

appropriations ordinance, as the case may be, and not on the proposed 

budget (i.e., NEP or similar document);  

c. The APP submitted has been duly approved by the HoPE or his/her duly 

designated second ranking official; and  

d. Submission of a Certification9 stating that the PE has complied with the 

posting requirement (i.e., posting in the designated section of the agency 

website or in the absence thereof, at any conspicuous place reserved for 

this purpose within the premises of the PE).10 

 
II. Conduct of Early Procurement Activities for purposes of PBB11 

 

1. What is EPA? 

A: EPA refers to the conduct of procurement activities from the posting of 

opportunity, if required, until recommendation of the Bids and Awards 

Committee (BAC) to the HoPE to award the contract,12 pending approval of the 

funding source.13 Its purpose is to facilitate the immediate implementation of 

the procurement of Goods, Infrastructure Projects, or Consulting Services. The 

rules for the conduct of EPA are governed by GPPB Circular No. 06-2019.14 

2. Which PEs are covered by the EPA requirement for purposes of the grant of 

PBB? 

A: PEs receiving budgetary support from the National Government, based on the 

NEP, are covered by the EPA requirement for the grant of PBB. However, for 

purpose of validation, all PEs that would like to be eligible for the grant of 

PBB must submit the corresponding certification to the GPPB-TSO. 

 

 

 

9 Template in Appendix “1” of GPPB Resolution No. 11-2020 dated 20 May 2020 
10 See Section 3.1 of Government Procurement Policy Board (GPPB) Circular 02-2020 dated 20 May 2020 
11 See Annex “A” (Guidelines in the Conduct of Early Procurement Activities as a Requirement for the Grant of the 
Performance-Based Bonus) of the IATF MC No. 2021-2 
12 See Section 3.1 of GPPB Circular 06-2019 dated 17 July 2019 
13 See Section 3.1 of GPPB Circular 06-2019 dated 17 July 2019 
14 Guidelines on the Implementation of Early Procurement Activities (EPA) dated 17 July 2019 

mailto:app@gppb.gov.ph


3. If a PE is not receiving budgetary support from the National Government, can it 

still undertake EPA? 

 

A: Yes. All PEs are allowed and even encouraged to conduct EPA to ensure the 

timely delivery of goods, implementation of infrastructure projects, and 

rendition of consultancy services.15 

4. What are the eligible Procurement Projects for EPA? 

A: Eligible Procurement Projects (EPPs) shall refer to Goods, Infrastructure 

Projects, and Consulting Services reflected in the PE’s indicative APP based 

on the NEP to be undertaken through Competitive Bidding and Alternative 

Methods of Procurement under RA No. 9184 and its revised IRR, except for 

the following: 

a. Repeat Order (Section 51); 

b. Shopping (Section 52); 

c. Negotiated Procurement – Emergency Cases (Section 53.2); 

d. Negotiated Procurement – Take-Over of Contracts (Section 53.3); and 

e. Negotiated Procurement – Small Value Procurement (Section 53.9).16 

In addition to the above exceptions, procurement of Common-Use Supplies 

and Equipment (CSE) from the Department of Budget and Management-

Procurement Service (DBM-PS)17 is also excluded in the EPA requirement. 

5. What is the percentage of the value of EPP required to be undertaken for 

purposes of EPA in order to be eligible for the grant of PBB? 

A: PEs18 are required to successfully undertake EPA for at least fifty percent 

(50%) of the total value of EPPs included in its Indicative APP19 consistent with 

the NEP. 

6. How is the required fifty percent (50%) computed? 

A:  The fifty percent (50%) compliance requirement for the conduct of EPA shall 

be computed using this formula: 
 

 

   Amount20 of Successful EPA projects21                         % of Successful                    

       x 100   =      EPA projects  

                          Total Amount of EPPs22 
 

 

 

15 Section 3.3 of the GPPB Circular No. 06-2019 
16 See Section 1.4 of GPPB Circular 06-2019 
17 DBM-PS is tasked for the centralized procurement of Common-Use Supplies for the Government of the Philippines in 
accordance with Letters of Instruction No. 755, s. 1978 and Executive Order No. 359, s. 1989. 
18 PEs shall check with the Guidelines on the Grant of PBB issued annually by AO 25 the applicability of the requirements 
whether for the whole PE or responsible unit/individual. 
19 The Indicative APP shall be posted on the agency Transparency Seal pursuant to Department of Budget and 
Management Circular Letter 2018-8 dated 30 July 2018. The Indicative APP is not submitted to the GPPB. 
20 Value in Philippine Peso 
21 Recommended for award of contract 
22 Total Amount in the Indicative APP based on NEP less exceptions 



7. What document should be submitted by the PEs in order for the GPPB-TSO to 

validate if the EPA requirement is successfully undertaken or not?23 

A:  All PEs shall submit an EPA Certification under Oath to the GPPB-TSO, as 

the case may be, thus: 

Status Description EPA Certification 

Template 

Successfully 

undertaken  

The PE has undertaken EPA and 

recommended for award of contract 

at least fifty percent (50%) of the 

total amount of the EPPs. 

Certification of 

undertaking or non-

undertaking 

(Template in Annex “A-

1” of the IATF 

Memorandum Circular 

2021-2 dated 25 

October 2021) 

Not successfully 

undertaken 

The PE has undertaken EPA, 

however, only less than fifty percent 

(50%) of the value of EPPs were 

recommended for award of contract. 

Not undertaken The PE did not undertake EPA 

despite the existence of EPPs. 

Not covered by 

the EPA 

requirement 

The PE has no EPPs for the conduct 

of EPA as required for the grant of 

PBB. 

Certification of 

Exception from EPA 

(Template in Annex “A-

2” of the IATF 

Memorandum Circular 

2021-2 dated 25 

October 2021) 

 

8. When and where to submit the required EPA Certification for purposes of the 

grant of PBB? 

A:  The EPA Certification under Oath shall be submitted to the GPPB-TSO on or 

before 31st of January of the fiscal year through e-mail at 

earlyprocurement@gppb.gov.ph. Given the limited mobility and in 

consideration of health and safety protocols being implemented to avoid the 

transmission of Corona Virus Disease 2019, submissions in printed copy shall 

not be accepted. In case the deadline falls on a weekend or a regular or special 

holiday, the deadline shall be on the next business day. 

9. What are the requirements to be considered compliant with the EPA requirement 

for purpose of the grant of PBB?  

A: The GPPB-TSO shall consider PEs compliant with the EPA requirement for the 

grant of PBB upon: 

a. Submission of the applicable EPA Certification under Oath using the 

applicable prescribed template24 on or before 31st of January of the fiscal 

year; 

 

23 Per Section 5 of IATF MC 2021-1, agencies should submit the requirement to the concerned oversight agency. 
24 See Annex “A-1” and “A-2” of the IATF MC No. 2021-2 

mailto:earlyprocurement@gppb.gov.ph


b. The Certification submitted shows that the PE has either successfully 

undertaken EPA for at least fifty percent (50%) of the total amount of EPPs 

for the conduct of EPA or the PE is not covered by the EPA requirement 

(i.e., procurement projects do not receive budgetary support from the 

National Government or are to be undertaken through the exempted 

modalities); and  

c. The Certification is signed by the HoPE or his/her duly authorized official. 

 

For the information and guidance of all. 

 

 

         ROWENA CANDICE M. RUIZ 

                       Executive Director V 
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